maandag 9 januari 2012

Rode hoortoestellen en FM

Een tijd geleden schreef ik over de ontdekking dat Doris slechthorend is . Na de schok hierover werd het al snel min of meer 'gewoon'. Vooral toen bleek dat ze veel baat heeft bij de hoortoestellen. Al snel was ze handig genoeg om bijna alles zelf te doen, ik bemoei me alleen met de schoonmaak van de oorstukjes.
De toestellen die ze in eerste instantie kreeg waren wel wat aan de grote kant, zeker voor zo'n klein koppie. Omdat we nog in de proefperiode zaten werd besloten andere, kleinere, toestellen te proberen.
Deze bevielen haar echter niet en toen het erop aankwam besloot ze om voor de grote toestellen van Phonak te gaan. Maar dan wel in het rood!
Haar hoortoestellen zijn geschikt om te gebruiken met FM apparatuur (soloapparatuur). Hiervoor is er een speciale batterijlade op het toestel gezet. Deze heeft aan de onderkant een gleufje en een contactpunt voor de ontvanger.
De ontvanger zou je kunnen zien als een radiootje dat de door de zender verstuurde signalen opvangt en direct via het hoortoestel het oor in loodst.
Doris maakt gebruik van de Zoomlink+ waarbij de zender bij de spreker om de hals hangt. Maar ook thuis bij het tv kijken, radio luisteren of in de auto wordt de Zoomlink veelvuldig gebruikt.
Zoomlink thuis aangesloten op de tv. Als het geluid uitstaat horen wij niets maar zij wel. Is soms erg prettig voor ons...
Is het thuis erg handig, op school is het ding al onmisbaar gebleken. De keren dat de zoomlink niet was opgeladen of ter reparatie weg was bleek dat Doris toch een stuk minder meekreeg van de lesstof en aan het eind van de dag was ze moe van het extra geconcentreerd opletten.
Ik ga leen nog een hoesje aan een riem maken zodat de juffen de zoomlink niet meer om hun nek hoeven te hangen. Dat geeft namelijk af en toe problemen.

De rode toestellen bleken tot mijn vreugde doorzichtig. Ik vind het namelijk leuk om de binnenkant te zien, alle draadjes en plaatjes en prut waar ik verder niks van begrijp. Doris maakt het niet uit, die wilde alleen maar rood.
Het toestel met FM ontvanger. Samen met de bril geeft het wel een hoop drukte achter die kleine oortjes.
Het lastige is dat ze links nog regelmatig last heeft van een loopoor zodat ze dan maar 1 toestel kan dragen. Het verschil is dan heel duidelijk merkbaar. Net als het verschil met en zonder toestellen trouwens. Op dit filmpje is dat goed te zien. Het eerste deel is zonder toestellen, het tweede deel met. 65 decibel is zo ongeveer het normale spreekvolume.

Een tijdje geleden zijn we naar Nijmegen geweest voor verder onderzoek en daar is gebleken dat het gehoorverlies erfelijk is. Er komt nog een vervolgafspraak, zodra we daar geweest zijn zal ik er meer over vertellen.

2 opmerkingen:

 1. Dat er zoveel toestellen zijn zeg! Doris heeft trouwens groot gelijk dat ze voor een mooie rode kiest!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jacob Jan Voerman10 januari 2012 om 08:15

  Mooi. Vooral om dat ze zo sim en dapper is om het te gebruiken. Ik ken veel volwassenen die daar wat van kunnen leren. Die hebben soms nog grote schroom om de smartlink neer te leggen.

  Ik heb er zelf veel plezier van gehad, toen ik nog hoortoestellen droeg. (koppeling met CI is niet geweldig)
  Mooie is dt je het kunt koppelen aan mobieltje met bluetooth

  BeantwoordenVerwijderen