maandag 27 oktober 2008

Mijn Pfaffjes

Tja, als je eenmaal besmet bent met het naaivirus dan volgen er meer "verslavingen", althans bij mij wel. Stof is er een van, leuke stofjes willen hebben en in de kast leggen, eruit halen en wel twintig dingen verzinnen die je ervan wilt maken. Hetzelfde met knopen en band, kan ik geen genoeg van krijgen.
Maar ook naaimachines hebben mijn belangstelling. De mooie nieuwe machines met duizend mogelijkheden, borduurmachines en lockmachines. Ik kijk er regelmatig naar, in winkels en op internet. Wat betreft naaimachines heb ik een zwak voor het merk Pfaff. Ik heb leren naaien op een Pfaff, de 1222 van mijn moeder. Mijn eerste naaimachine was een Pfaff 209 die helaas niet echt goed meer was. Daarna een Smart by Pfaff gekocht maar die al snel ingewisseld voor een Pfaff 2034 computergestuurde machine.
Aangezien een naaimachine soms een onderhoudsbeurt nodig heeft en ik ook regelmatig buiten de deur van de machine gebruik wil maken is er een paar weken geleden een nieuwe oude machine aan mijn verzameling toegevoegd, een Pfaff tiptronic 1071, ergens uit de begin jaren '80.

Een goede koop, hij naait als een zonnetje. En hij kwam meteen goed van pas, we hebben namelijk een stacaravan gekocht. Kussentjes en overgordijnen naaien dus! Een erg comfortabele plek had ik niet met de machine op de salontafel maar het ging goed!
Bij de kringloopwinkel zag ik een mooie naaimachinekoffer.
Van het "goede" merk!
In de koffer zat ook nog een naaimachine, een oude Pfaff 91. De koffer wilde ik wel graag hebben maar wat moest ik met nog een machine? Waarschijnlijk een die het niet meer doet, bij de kringloop zie je meestal niet de beste machines, zeker niet voor €10,50!
De koffer dus met pijn in het hart laten staan maar een paar dagen later stond hij er nog en heb ik de koffer gekocht. De machine kon eventueel op de schroothoop, mijn 1071 past perfect in de koffer en daar ging het me om.
Maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om een naaimachine zomaar tot oud roest te maken.
De boel opengeschroefd, schoongemaakt, geolied en weer in elkaar gezet. De machine ingeregen, verschillende keren want ik heb er geen gebruiksaanwijzing bij, met de spanning gespeeld en zowaar, hij naait!
Vier verschillende zig-zagbreedtes, drie naaldstanden, mogelijkheid tot gebruik van tweelingnaald, steeklengte van 0 tot 6, achteruit naaien, vrije arm. Verschillende voetjes waaronder een lockvoetje, een ritsvoetje, applicatievoetje, stopvoetje en nog wat voetjes waarvan ik het gebruik niet meteen kan achterhalen.
Geen knoopsgatautomaat, geen siersteken maar hij naait goed! Bij deze heb ik een naaimachine in de caravan, zo hoef ik niet meer met m'n meeneemmachine te sjouwen!
Voorkant
Achterkant

Het eerste werkstuk dat ik op de 91 gemaakt heb, een tasje voor m'n naaibenodigdheden in de caravan.
Doris heeft al een bestelling geplaatst voor een tasje "net als die".

Zou het een begin zijn van een naaimachineverzameling????

4 opmerkingen:

 1. Geweldig, wat een aankoop!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tja waarom eigenlijk geen machines verzamelen, is weer eens wat anders dan stofjes.
  Veel plezier ermee.
  groetjes Kronova

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grinnik...
  Wat een prachtig verhaal over de uitbreiding van je machinepark. Je hebt in ieder geval mijn dag al goed gemaakt..en wat een geweldige koop. Goed hoor

  groetjes van Hannie (Yessica)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahahaha....echt iets voor jou, zo heb je maar 1 naaimachien en pas maar op over een jaar staat je huis vol..
  DINGENA'S NAAIMACHINEMUSEUM :))

  GRoetjes
  Bieb
  www.costa.forumgratis.nl
  www.biebs.web-log.nl

  BeantwoordenVerwijderen